Fiecare cantec are o poveste, insa povestea din spatele acestei piese, “Surasul tau”, este cu adevarat aparte. Ca metoda de lucru, daca putem vorbi de asa ceva atunci cand e vorba de creatie, eu prefer intotdeauna sa compun mai intai muzica. Abia apoi compun fie eu, fie alti colaboratori de-ai mei, textul/versurile pe baza silabelor si a metricii melodiei compuse . Nu am inventat eu aceasta metoda, se practica de zeci de ani, mai ales in muzica rock si pop. Exista insa si compozitori care prefera varianta opusa. Pana la urma fiecare face cum crede ca este mai bine, important pana la urma e rezultatul final.

Ei bine, “Surasul tau” se incadreaza la exceptii in ceea ce priveste felul meu de a compune. In cazul acestei piese, textul a existat mai intai. Ce face cu adevarat ca povestea sa fie fascinanta este un alt aspect. Intorcandu-ma acasa intr-o seara, poate chiar noapte, tarziu si aflandu-ma intr-un taxi, am deschis lista de mesaje primite. Intr-unul din mesaje, poetul Marius Ionescu imi trimisese o noua poezie scrisa de el. Faptul nu era unul deosebit, eu si Marius tinandu-ne mai mereu la curent cu activitatile noastre artistice. Am achitat cursa de taxi, am coborat din masina si, intrand in bloc, am redeschis mesajul lui Marius, incepand sa lecturez atent poezia. Locuiam la etajul 4, asadar am zis ca am timp pana ajung sa si citesc. Doar ca, vedeti voi, in timp ce citeam aceasta poezie, parca de nicaieri am inceput sa si compun un cantec pe respectivele versuri. Pana sus, la etajul 4, deci in doar cateva minute, am compus intregul cantec, adica atat strofele cat si refrenul. Practic am intrat in bloc fara niciun cantec si fara niciun plan de a compune ceva, si am ajuns in apartament cu o piesa gata. Am inregistrat repede pe telefon, ca sa nu uit ideea (era tarziu in noapte, nu mai era timp de inregistrat in studio sau de scris pe partitura), a doua zi i-am prezentat-o lui Marius care a fost fascinat si apoi, cum se intampla de obicei, am lasat-o mult timp “la dospit”, asteptand ocazia de a o lansa intr-un mediu potrivit.

Cativa ani mai tarziu, dupa ce Taylor a luat nastere si a prins contur, le-am prezentat-o colegilor si am cazut cu totii de acord ca merita inregistrata pentru cel de-al doilea album al nostru, “Noi fara 2”. Aproape la fiecare concert exista cineva in public care plange de emotie la auzul acestui cantec care, dupa parerea mea, nu este doar cel mai rapid compus cantec vreodata de mine, ci si unul dintre cele mai bune si mai sensibile. Ascultati-l, nu o sa regretati!

Codrut Croitoru, 2023