In copilarie, atunci cand urmaream cu o atentie deosebita tot ceea ce se intampla la televizor, mai ales in materie de muzica, in “micul meu univers” un rol important a avut si artista Carmen Trandafir. Cu siguranta refrenul acela la care am facut referire mai sus trezeste unei intregi generatii, daca nu chiar mai mult, amintiri deosebite. Nici prin gand insa nu imi trecea la vremea respectiva ca, atunci cand “ma voi face mare” am sa cant si eu o piesa impreuna cu aceasta artista deosebita. Mai mult decat atat, ca  eu am sa fiu si compozitorul acestui cantec parea de-a dreptul Science Fiction. Cu toate acestea…iata ca intr-o zi s-a intamplat asta.

“Iarna-n calendar” este desigur, prin natura mesajului, un cantec de sezon. Scrisesem acest cantec impreuna cu poetul Marius Ionescu in urma cu cativa ani si il testasem inregistrandu-l cu mai multi prieteni (unii artisti profesionisti, altii nu), dandu-i drumul in mediul online. S-a bucurat de un succes nebanuit atunci, fara prea mari eforturi de promovare.  Ulterior, prin 2018, pe cand inca activam in formatia Schimbul 3,am realizat o varianta noua, insa problemele erau deja din ce in ce mai mari acolo, acea formula urma sa se dezbine in foarte scurt timp, asa ca acea versiune a contat prea putin.

Pe la jumatatea anului 2022, discutand cu colegii mei din Taylor, am zis “Hai sa refacem piesa asta si sa o lansam asa cum se cuvine si cum merita”. Ne-am pus pe treaba. In paralel, in momentele de pauza, s-a intamplat sa mai butonez telefonul  (ca tot omul-na ca am facut si o rima). Pentru ca nimic nu este intamplator, chiar in perioada aceea conversam destul de des, de cele mai multe ori prin comentarii publice, pe teme sportive, cu indragitul si valorosul comentator de fotbal Emil Gradinescu, care pe langa faptul ca este, in opinia mea, cel mai valoros comentator pe care il are Romania , este si un mare iubitor al muzicii rock (candva a fost chiar tobosar). Dupa cateva saptamani abia, o idee m-a strabatut. Parea nastrusnica initial, si poate ca si era, insa am zis ca trebuie sa incerc fiindca altfel voi regreta mereu. Mi-am facut curaj si l-am contactat, de data aceasta in privat, pe domnul Emil Gradinescu, pentru a il intreba daca este de acord sa imi faca legatura cu sotia sa, nimeni alta decat Carmen Trandafir, in vederea unei colaborari muzicale.

Totul a decurs incredibil de frumos. Carmen s-a dovedit a fi nu numai o artista desavarsita ci si un om cum rar intalnesti in aceasta lume muzicala. I-am prezentat cantecul, i-a placut si in foarte scurt timp a venit la inregistrari, nu numai “cu lectia invatata” ci si cu anumite idei, sugestii in ceea ce priveste interpretarea, sugestii de un extraordinar de mult bun simt muzical. Atmosfera de la inregistrari si ulterior de la diversele emisiuni la care am filmat impreuna a fost una superba, ca si cum ne cunosteam de o viata, si cred ca asta s-a vazut si in rezultatul final, fiindca reactiile voastre au fost deosebit de bune.

Ca o poveste din spatele povestii, una chiar amuzanta, va pot divulga cum producatorii uneia dintre emisiunile la care am filmat “Iarna-n calendar” au avut de obiectat cu privire la durata piesei. Trebuia scurtata cu vreo 20 de secunde pentru a se potrivi spatiului de emisie alocat. A trebuit chiar in dimineata acelei filmari sa gasim solutia cea mai potrivita pentru a scurta cantecul si totodata a si suna bine, sau macar decent, in acest fel.  In acele momente, Carmen ne-a povestit cum de la ea de acasa, rockerul din Emil Gradinescu se activase si spusese intr-un mod foarte ferm faptul ca in niciun caz nu trebuie renuntat la soloul de chitara! 🙂 Si avea dreptate, asa am gandit si noi. Pana la urma chiar si scurtata, “Iarna-n calendar” a avut tot atatea luni si tot atata succes!

Atat eu, cat si ceilalti colegi din Taylor am fost si suntem in continuare foarte incantati de colaborarea pe care am avut-o atunci cu Carmen Trandafir si chiar va invit, pe aceasta cale, sa cautati si alte cantece lansate de ea fiindca, pe langa hitul “Micul meu univers”, mai exista si altele, o multime si chiar foarte bune.

In incheiere va mai divulg un secret! Am sa incerc in viitorul apropiat sa mai scriu un cantec pe care sa il cantam impreuna cu Carmen!

Codrut Croitoru, decembrie 2022